آموزش رمزنگاری فلش درایو و معرفی 5 ابزار محافظتی
در این مطلب نحوه رمزگذاری فلش درایو را به شما آموزش خواهیم داد. متاسفانه امکان قرار دادن پسورد روی کل درایو وجود ندارد اما میتوانید پارتیشنها، فولدرها و آرشیوها را رمزنگاری کنید. میتوانید از اپلیکیشنهای رایگان برای محافظت از USB استفاده کنید مگر تمایل داشته باشید که یک فلش درایو با رمزنگاری سخت افزاری تهیه کنید که سطح محافظت مشابهی دارد. در این مقاله آسان ترین روشهای محافظت از فولدرها و فایلهای فلش درایو با پسورد و یا رمزنگاری را به شما آموزش خواهیم داد.
1. Rohos Mini Drive: ایجاد یک پارتیشن رمزنگاری شده
ابزارهای مختلفی هستند که قابلیت رمزنگاری و محافظت از دادههای شما با پسورد را دارند. اما بیشتر آنها برای اجرای روی کامپیوتر نیاز به دسترسیهای ادمین دارند. اما Rohos Mini Drive بدون نیاز به داشتن دسترسیهای ادمین هم کار میکند.
نسخه رایگان این نرمافزار میتواند یک پارتیشن مخفی، رمزنگاری شده و پسورد دار با ظرفیتی تا 8 گیگابایت روی فلش درایو شما ایجاد کند. این نرمافزار از رمزنگاری خودکار با مکانیزم on-the-fly و الگوریتم AES 256 استفاده میکند.
با استفاده از مرورگر Rohos Disk که مستقیماً روی فلش درایو نصب میشود، نیازی به درایورهای رمزنگاری روی سیستم خودتان ندارید. در نتیجه میتوانید از هر جایی به دادههای محافظت شده خودتان دسترسی داشته باشید.
در صفحه شروع Rohos Mini Drive روی گزینه Encrypt USB drive کلیک کنید، درایو را انتخاب کنید، سپس یک پسورد مشخص کرده و روی Create disk کلیک کنید. به این ترتیب یک مخزن اطلاعاتی رمزنگاری شده و پسورددار روی درایو اکسترنال شما ایجاد میشود.
میتوانید با کلیک کردن روی آیکن Rohos Mini.exe از پوشه روت فلش درایو، این مخزن محافظت شده را باز کنید. پس از وارد کردن پسورد، دیسک Rohos به صورت یک درایو مجزا نصب خواهد شد و میتوانید از طریق اکسپلورر ویندوز به آن دسترسی داشته باشید.
جهت بستن پارتیشن Rohos روی آیکن Rohos در قسمت اعلانهای Taskbar کلیک کرده و گزینه Disconnect را انتخاب کنید.
2. VeraCrypt: رمزنگاری کل فلش درایو
VeraCrypt به نوعی نسخه جدید TrueCrypt است. این نرمافزار همراه یک اپلیکیشن قابل حمل ارائه میشود که مستقیماً روی فلش درایو اجرا میشود. برای کار کردن VeraCrypt به دسترسیهای ادمین نیاز است و از الگوریتم رمزنگاری on-the-fly AES 256 بیتی استفاده میکند. نسخه رایگان این نرم افزار محدود به درایوهایی تا سایز 2 گیگابایت است.
VeraCrypt رمزنگاری on-the-fly با چند الگوریتم مختلف از جمله AES 256 بیتی، Serpent، TwoFish و همچنین ترکیب آنها را ارائه میکند. این نرمافزار هم میتواند یک دیسک رمزنگاری شده مجازی ایجاد کند که مثل یک دیسک واقعی نصب میشود اما میتوانید کل فضای پارتیشن یا رسانه ذخیره اطلاعات را نیز رمزنگاری کنید.
VeryCrypt Portable را دانلود و روی درایو USB نصب کنید. وقتی اپلیکیشن قابل حمل را اجرا کنید، لیست درایوهای موجود نمایش داده میشود. یکی از آنها را انتخاب و روی Create Volume کلیک کنید. به این ترتیب ویزادی با نام VeraCrypt Volume Creation Wizard راه اندازی میشود.
برای رمزنگاری کل فلش درایو گزینه Encrypt a non-system partition/drive را انتخاب و بعد روی Next کلیک کنید.
در صفحه بعد میتوانید بین گزینههای ایجاد یک درایو مخفی Hidden VeraCrypt volume و Standard یکی را انتخاب کنید. استفاده از گزینه درایو مخفی باعث میشود که کسی نتواند شما را مجبور به افشای پسورد کند. دقت کنید که اگر این گزینه را انتخاب کنید باید کل فلش درایو را فرمت کنید.
ما در این مثال گزینه Standard VeraCrypt volume را انتخاب کردیم. در پنجره بعدی روی گزینه Select Device کلیک کرده، دیسک مورد نظر را انتخاب کرده و بعد روی OK و سپس روی Next کلیک کنید.
برای رمزنگاری کل فضای درایو گزینه Encrypt partition in place را انتخاب کرده و روی Next کلیک کنید. VeryCrypt به شما هشدار میدهد که برای احتیاط بهتر است یک نسخه از دادههای خودتان داشته باشید تا اگر حین رمزنگاری مشکلی ایجاد شد بتوانید از این نسخه استفاده کنید.
حالا نوع Encryption و Hash Algorithm را انتخاب کنید؛ میتوانید تنظیمات را روی حالت پیش فرض باقی بگذارید. بعد از آن پسورد را انتخاب کنید. در مرحله بعد حرکات تصادفی ماوس شما قدرت رمزنگاری مورد استفاده را تعیین میکند.
حالا Wipe Mode را انتخاب کنید، هر چه تعداد wipe (یا پاکسازی) بیشتر باشد، امنیت بیشتری ایجاد خواهد شد. در آخرین پنجره برای شروع رمزنگاری روی گزینه Encrypt کلیک کنید.
نکته: اپلیکیشن قابل حمل Toucan که امکان همگام سازی، پشتیبان گیری و ایمن سازی فایلها را فراهم کرده میتواند جایگزین خوبی برای VeraCrypt Portable باشد. اگر کاربر ویندوز 10 نسخههای Professional، Business یا Enterprise هستید، میتوانید از BitLocker برای رمزنگاری درایوها استفاده کنید.
3. SecurStick: ایجاد یک ناحیه امن روی درایو USB
این محصول تولید مجله کامپیوتری آلمانی c’t است، نیازی به نصب ندارد و بدون نیاز به دسترسیهای ادمین روی ویندوز، لینوکس و مک کار میکند. اما برای تنظیم و راه اندازی آن باید یک فایل EXE از فلش درایوی که قصد رمزنگاری آن را دارید، اجرا کنید.
برای نصب SecurStick فایل زیپ را دانلود و باز کرده، سپس فایل EXE را روی فلش کپی کنید. اجرای این فایل منجر به راه اندازی خط فرمان و پنجره مرورگر میشود. یک پسورد وارد کرده و سپس برای نصب Safe Zone روی گزینه Create کلیک کنید.
به این ترتیب وقتی فایل SecurStick EXE را اجرا کنید، یک پنجره لاگین باز خواهد شد که لاگین کردن در آن منجر به نصب درایو Safe Zone میشود. هر فایلی که در Safe Zone کپی کنید، به صورت خودکار رمزنگاری میشود. توجه کنید که بستن پنجره خط فرمان منجر به بسته شدن سشن Safe Zone میشود.
ساده ترین راه حذف کامل SecurStick از روی فلش درایو، فرمت کردن درایو است.
نکته: هر چند صفحه دانلود این نرمافزار به زبان آلمانی نوشته شده اما همانطور که در تصاویر بالا مشاهده میکنید، اینترفیس آن کاملاً انگلیسی است.
4. نحوه رمزنگاری فلش درایو روی مک
اگر از مک استفاده میکنید، برای رمزنگاری فلش درایو نیازی به ابزارهای شخص ثالث ندارید.
اول باید فلش درایو را با فایل سیستم HFS+ اپل فرمت کنید. توجه کنید که این کار منجر به حذف تمام فایلهای درون فلش میشود در نتیجه باید اول از آنها یک کپی بگیرید. از اپلیکیشن Disk Utility، فلش درایو مورد نظر را انتخاب و روی Erase کلیک کنید. در پنجره باز شده، فرمت فایل Mac OS Extended (Journaled) را مشخص کنید و برای فرمت درایو روی گزینه Erase در گوشه پایین سمت راست صفحه کلیک کنید.
حالا آماده ایجاد یک فلش درایو رمزنگاری شده هستید. کافیست روی درایو مورد نظر در Finder کلیک کرده، گزینه Encrypt را انتخاب و سپس یک پسورد وارد کنید. این فرایند بلافاصله آغاز میشود و بسته به سایز فلش ممکن است چند دقیقه ای زمان ببرد. پس از مدت کوتاهی درایو USB شما رمزنگاری و پسورددار خواهد شد.
5. Cryptsetup: رمزنگاری درایو USB در سیستم عامل لینوکس
Cryptsetup یک تابع ساده برای ایجاد درایوهای رمزنگاری شده توسط الگوریتم AES 256 بیتی است که از طریق مخزن استاندارد لینوکس قابل دستیابی است.
نکته: اگر قصد استفاده از فایلهای رمزنگاری شده را در خارج از محیط لینوکس دارید، نباید از این ابزار استفاده کنید. بعلاوه برای دسترسی به درایو رمزنگاری شده نیاز به نصب Cryptsetup دارید.
برای رمزنگاری فلش درایو در سیستم عامل لینوکس باید ابزار Gnome disk utility و همچنین Cryptsetup از sudo apt-get را نصب کنید. اگر از Ubuntu استفاده میکنید، باید آن را هم از قبل نصب کرده باشید. سپس برنامه Disks را از دسک تاپ اجرا کرده، فلش درایوتان را جستجو و گزینه فرمت درایو یا ایجاد یک پارتیشن رمزنگاری شده را انتخاب کنید.
در این مرحله باید یک پسورد انتخاب کنید. توجه کنید که باید تمام فایلهای موجود را بازنویسی کنید.
اگر از لینوکس Ubuntu استفاده میکنید، لطفا به این راهنمای رمزنگاری فایل و پوشه مراجعه کنید.
ذخیره فایلها با پسورد
همانطور که پیش از این اشاره شد، بدون استفاده از رمزنگاری نمیتوانید کل درایو USB را با پسورد محافظت کنید. اما اگر زمان کافی برای اجرای فرایند رمزنگاری کل پوشهها را ندارید و به دنبال راهی سریع هستید تا فقط چند فایل منتخب را ایمن سازی کنید، میتوانید آنها را با پسورد ذخیره کنید.
بسیاری از نرم افزارها از جمله ورد و اکسل امکان ذخیره فایلها با پسورد را فراهم کرده اند.
برای مثال در ورد وقتی فایل مورد نظر باز است، به قسمت File > Info مراجعه کرده سپس منوی Protect Document را باز کرده و گزینه Encrypt with Password را انتخاب کنید.
حالا پسوردتان را وارد کرده و آن را تایید کنید.
در نهایت فایل را ذخیره کنید و البته پسورد را فراموش نکنید!
برای محافظت از فایلهای پیدیاف روی فلش درایو میتوانید از PDFTK Builder استفاده کنید که یک اپلیکیشن قابل حمل هم دارد.
آموزش ایجاد یک آرشیو پسورد دار
ابزارهای آرشیو فایل مثل 7-Zip نیز قادر به رمزنگاری و تنظیم پسورد برای فایلها با الگوریتم AES 256 بیتی هستند.
7-Zip را نصب و اجرا کرده و روی فایل یا پوشه مورد نظر راست کلیک کنید، سپس گزینه 7-Zip > Add to Archive را انتخاب کنید. در پنجره Add to Archive، فرمت آرشیو را انتخاب کرده و یک پسورد مشخص کنید. برای شروع فرایند رمزنگاری و آرشیو روی OK کلیک کنید.
رمزنگاری و محافظت از فایلهای شخصی
در این مطلب نحوه رمزنگاری فلش درایو (با پسورد) در سیستم عاملهای ویندوز، مک و لینوکس آموزش داده شد. میتوانید پوشههای ویندوز و حتی دادههای روی موبایل را هم رمزنگاری و از آنها محافظت کنید.
منبع : Makeuseof