جدیدترین گجت پوشیدنی که به انتخاب خوراکیها کمک میکند
دوباره به موقعی از سال رسیدیم که باز هم افراد در سراسر دنیا در حال عرق ریختن روی تردمیل، جستجوی دستورالعملهای آشپزی سالم در پینترست و تلاش برای امتحان کردن رژیمهای جدید هستند. در لندن هم یک استارتاپ خلاق در حال تلاش برای برقراری ارتباط بین روتین تناسب اندام و شخصی ترین اطلاعات بدن هر فرد یعنی DNA انسانها است.
DnaNudge از یک تست DNA خاص جهت تعیین تهدیدات احتمالی برای سلامت افراد بر اساس ژنتیک آنها استفاده میکند. این کمپانی از سلولهای روی گونه شما نمونه گیری کرده و ساختار ژنتیکی آن را بررسی میکند تا وضعیت بدن در زمینه چهار بیماری یعنی دیابت، فشار خون، کلسترول بالا و اضافه وزن را تعیین کند. در اپلیکیشن همراه این گجت به نام DnaNudge واکنش بدن در برابر نمک، چربیهای اشباع شده، کافئین و غیره مورد بررسی قرار میگیرد.
سپس این دادهها به گجت پوشیدنی 120 پوندی DnaBand ارسال میشود؛ این گجت مجهز به یک دوربین کم مصرف است که روی مچ قرار میگیرد و قادر به اسکن بارکدها است. در انگلستان اطلاعات تغذیه ای خوراکیها در دامنه عمومی قرار دارد در نتیجه DnaBand آنها را تحلیل کرده، با DNA شما مقایسه میکند و اگر آن غذا انتخاب خوبی برای شما نباشد چراغ قرمز و در غیر اینصورت چراغ سبز آن روشن میشود.
این کمپانی قصد ندارد که یکباره نمک و کافئین را از غذاهای شما حذف کند اما میتواند شما را تشویق کند که مثلاً به جای شکلاتی با قند بالا مدلی را انتخاب کنید که قند کمتری داشته باشد.
با توجه به اینکه قبلاً کمپانیهای دیگری اطلاعات ژنتیکی افراد را بدون اطلاع خود آنها در اختیار دولتها قرار دادند، شاید کاربران نسبت به استفاده از این محصول دچار تردید شوند. اما DnaNudge تاکید کرده که اطلاعات مربوط به DNA افراد نگه داشته نمیشوند. نمونهها به محض اینکه تست اولیه انجام شوند، از بین میروند. یک فروشگاه در کاونت گاردن لندن – با تصاویر تبلیغاتی رنگی هنری و توضیحات ویدیویی کارتونی – هم سعی میکند نگرانیهای کاربران درباره اقدامات مشکوک و ابهام برانگیز را از بین ببرد.
اما با این وجود طبق شرایط و ضوابط استفاده از DnaNudge “دادههای کاربران پس از ناشناس سازی برای مقاصد تجاری و تحقیقاتی به فروش میرسند.” به عنوان مثال DnaNudge میتواند لیستی از محصولات اسکن شده توسط کاربران را برای فروشندهها تهیه کند تا از آن برای تحلیل بهتر عادات خرید کاربران به روشی مشابه “کارت وفاداری” استفاده کنند.
به گفته Chris Toumazo یکی از بنیانگذاران این کمپانی اگر دادههای شما هک شود در بدترین حالت مهاجمین میتوانند از آن برای بررسی موضع شما نسبت به شکر یا نمک استفاده کنند و حتی هویت شما هم ناشناس باقی خواهد ماند.
ایجاد یک افزونه احساسی
DnaBand به عنوان یک محصول بیشتر هدف دارد که تغییرات روانی در شما ایجاد کند تا بیولوژیکی. همه چیز از ویژگیهای فیزیکی گجت پوشیدنی – که میتواند در بازار Apple Watch، Fitbit و سایر ردیابهای سلامت فروش قابل توجهی داشته باشد – تا حرکتهای مربوط به اسکن بارکد بر پایه تغییرات کوچک در عادات خرید روزانه شما طراحی شده تا تغییر چشمگیر سبک زندگی.
به گفته Toumazou “برای من این وسیله یک افزونه احساسی است و مثل سایر ابزارهای نظارت بر ضربان قلب معمولی نیست.” تغییرات جزئی در خوراکیهایی که مصرف میکنید با کمک چنین گجتی که به صورت یک دستبند هوشمند است، میتواند تفاوت قابل توجهی در زندگی شما ایجاد کند.
همچنین همراه شدن این اپلیکیشن با مچ بند هوشمند باعث میشود که این سرویس از سایر سرویسهای اکو سیستم گوشیهای هوشمند که گاهی اوقات در آن تعداد دانلود اپلیکیشن در ماه صفر است، متمایز شود. هر چند ممکن است متقاعد کردن مردم به اسکن تمام آیتمهای خریداری شده کار سختی باشد اما Toumazou باور دارد که چون کار اسکن فقط یک بار انجام میشود، استفاده از این محصول از آنچه مردم تصور میکنند ساده تر است.
هر چند این گجت هوشمند با گوشی موبایل همگام سازی شده و لیستی از آیتمهای اسکن شده و جایگزینهای سالم تر برای آنها را ارائه میکند اما به گفته Toumazou “وقتی افراد آموزش دیده و اطلاعات لازم را کسب کند، نیازی به اسکن کردن همه چیز نخواهند داشت و خودشان میتوانند آیتمهای سالم را از غیرسالم تشخیص دهند.”
طراحی گجت
قرار نبوده که این مچ بند هوشمند از ابتدا به همین صورت باشد؛ DnaNudge آزمایشات و بررسیهای مختلفی برای انتخاب ظاهر و قالب این محصول انجام داده است که یکی از آنها شبیه یک قهوه ساز بود. Toumazou در این باره میگوید: “ما میخواستیم که این وسیله به صورتی عرضه شود که مردم بیشتر آن را به عنوان یکی از لوازم منزل در نظر بگیرند. اما در نهایت تبدیل به یک مچ بند شد.”
هر چند ظاهر این محصول برای مصرف کنندگان به صورت مچ بند طراحی شد، اما هدف اصلی DnaNudge ایجاد یک اکوسیستم بوده و این کمپانی انتظار دارد که از تکنولوژی آن در صنایع زیبایی، مراقبتهای بهداشتی و مراقبت از حیوانات استفاده شود. برای مثال کاربران میتوانند هنگام خرید لوازم آرایشی و بهداشتی از این مچ بند استفاده کنند یا هنگام انتخاب غذا برای حیوانات DNA آنها بررسی شود تا بهترین انتخاب ممکن برای آنها انجام شود.
با توجه به اینکه DnaNudge ریشه در اطلاعات DNA افراد دارد ممکن است کاربران نگران استفاده از شرکتهای بزرگ از این اطلاعات باشند. برای مثال در گذشته بارها در انگلستان از گوگل به دلیل ادغام اپلیکیشنهای Deepmind، Google Health و Streams شکایت شده بود.
در حال حاضر DnaNudge مالکیت معنوی این تکنولوژی پوشیدنی– که شامل اپلیکیشن موبایلی هم میشود – را در اختیار دارد؛ این تکنولوژی تصاویر یا بارکدها را اسکن کرده و از اطلاعات مربوط به سبک زندگی و اطلاعات بیولوژیکی مولکولی استفاده میکند. اما ممکن است در آینده کمپانیهایی مثل این استارتاپ تصمیم به فروش این دادهها برای سوپر مارکتها و یا بدتر از آن برای شرکتهای بیمه بگیرند.
DnaNudge در حال حاضر فقط در انگلستان قابل تهیه است اما Toumazou قصد دارد آن را به لس آنجلس هم گسترش دهد و با Softbank درباره سرمایه گذاریهای بزرگتر صحبت کرده است. اما هنوز پیشرفت قابل توجهی در این زمینه صورت نگرفته است. در حال حاضر DnaNudge هنوز اطلاعات غذایی کاملی را در اختیار ندارد و هر چند با غولهایی مثل والمارت قرار داد بسته اما ممکن است وقتی مصرف کنندگان متوجه عدم سازگاری این محصول 120 پوندی با فروشگاههای محلی خودشان شوند، از خرید آن ناامید شوند.
برای مشاهده موفقیت این محصول در بازار لس آنجلس و تطبیق آن با سبک زندگی کاربران این شهر باید منتظر بمانیم اما در هر صورت تولید چنین محصولاتی نشان میدهد که به تحقق فانتزیهای فیلمهای علمی – تخیلی بشدت نزدیک هستیم.
منبع : PCMAG