مقایسه هاردهای HDD و SSD
SSD یا HDD، کدامیک با نیازها و بودجه شما تناسب بیشتری دارند؟ در این مطلب هاردهای حالت جامد و هارددیسک را مورد بررسی قرار خواهیم داد و به مقایسه هاردهای HDD و SSD می پردازیم تا بتوانید تصمیم بگیرید که کدامیک برای شما مناسب تر است.
در گذشته خریدن یا ارتقای هارد کار نسبتاً ساده و غیرپیچیده ای بود. کافی بود هاردی که حجم کافی را داشته باشد و بتوانید هزینه آن را متقبل شوید، انتخاب کنید.
اما امروزه شرایط تغییر کرده و انتخاب برای خریداران معمولی بسیار پیچیده تر شده است. با کاهش روزافزون قیمت هاردهای حالت جامد (SSD) و تبلیغاتی که برای آنها صورت میگیرد، حالا این سوال برای همه ایجاد شده که باید به جای هارد دیسک (HDD) از این تکنولوژی جدید استفاده کرد یا خیر؟
اما قبل از ادامه مطلب دو گزینه ای که قرار است با هم مقایسه کنیم را معرفی میکنیم: درایوی که در قسمت سمت چپ تصویر مشاهده میکنید یک هارد SSD است و در سمت راست یک HDD یا هارد دیسک قرار دارد که همه ما با آن آشنا هستیم:
مقایسه سرعت SSD و HDD
همه ما اطلاع داریم که هارد SSD سرعت بیشتری دارد اما این سرعت در مقایسه با هارد دیسک (HDD) چقدر بیشتر است؟ اجازه بدهید که برای این رقابتHDD و SSD هاردهای حالت جامد سطح مصرف کننده و هاردهای HDD سطح مصرف کننده (7200 دور در دقیقه) را با هم مقایسه کنیم:
سرعت خواندن/نوشتن ترتیبی
هاردهای حالت جامد (SSD): 300 تا 500 مگابایت بر ثانیه
هارد دیسک (HDD) : 100 تا 160 مگابایت بر ثانیه
سرعت خواندن/نوشتن ترتیبی یکی از مهم ترین شاخصهای سرعت عمل هارد برای انتقال فایلهای حجیم (مثل بازی کامپیوتری، ویدیو، مجموعه عکس، منابع موزیک)، نصب برنامه و اجرای برنامههای حجیم (مثل بازیهای کامپیوتری، نرمافزارهای ادیت ویدیو، دیتابیس) محسوب میشود.
اما این پایان ماجرا نیست چون سرعت خواندن و نوشتن تصادفی هم اهمیت زیادی دارد.
IOPS (مخفف Input/Output Operations Per Second یا تعداد عملیات ورودی/خروجی در ثانیه) سرعت خواندن و نوشتن تصادفی هارد را ارزیابی میکند – هاردی با IOPS بالاتر سریع تر واکنش نشان داده و چند وظیفگی را بهتر را انجام میدهد. برای مثال میتوانید با چنین هاردی همزمان اسکن ویروس، دانلود فایل، پخش فیلم و باز کردن 20 پنجره مرورگر را بدون مشکل انجام دهید.
سرعت خواندن/نوشتن تصادفی
هارد حالت جامد (SSD) :20 هزار تا 100 هزار IOPS
هارد دیسک (HDD) : 75 تا 100 IOPS
قطعاً رقابتی در این زمینه مشاهده نمی شود چون همانطور که میبینید فاصله HDD و SSD از این جهت بسیار زیاد است. اگر شما هم از جمله کاربرانی هستید که همزمان کارهای زیادی انجام میدهند یا در پس زمینه نرمافزارهای مختلفی (مثل آنتی ویروس، فایروال، تورنت، پیام رسان) را اجرا میکنند در این صورت بهتر است به دنبال تهیه هارد حالت جامد باشید.
برنده: هارد حالت جامد (SSD)
مقایسه ظرفیت SSD و HDD
داشتن یک هارد پرسرعت خوب است اما باید در نظر داشته باشیم که هدف اصلی هارد ذخیره دیتا است بنابراین وجود ظرفیت و گنجایش کافی برای ذخیره دادهها هم از اهمیت بسزایی برخوردار است.
همانطور که احتمالاً انتظار دارید، هارددیسک علاوه بر ظرفیت بالاتر قیمت کمتری هم دارد. در جدول زیر حداکثر ظرفیت ارائه شده برای هارد حالت جامد و هارددیسک در زمان نوشتن این مقاله را مشاهده میکنید:
حداکثر ظرفیت ذخیره اطلاعات
هارد حالت جامد (SSD): 1 ترابایت (هزار گیگابایت)
هارد دیسک (HDD): 6 ترابایت (6هزار گیگابایت)
هر چند در آینده این اعداد و ارقام افزایش پیدا میکند اما این واقعیت همواره وجود دارد که هارد دیسک (HDD) از نظر حجم و ظرفیت مزیت خود را حفظ میکند.
برنده: هارد دیسک (HDD)
مقایسه مصرف برق SSD و HDD
هر چند هاردها جزء قطعات پرمصرف کامپیوتر نیستند (و بیشترین میزان برق را پردازشگر و کارت گرافیک مصرف میکنند) اما همه ما از کاهش مصرف برق استقبال میکنیم.
مصرف برق در حالت بیکار بیشترین مصرف برق
هارد حالت جامد (SSD): 0.1 to 0.6 W 2.0 to 4.0 W
هارد دیسک (HDD): 4.0 to 6.0 W 6.5 to 9.0 W
از این جهت هاردهای حالت جامد قطعاً برنده اصلی محسوب میشوند.
1.آپگرید هارد حالت جامد برای کاربران لپ تاپ مزایای ملموسی دارد – از جمله افزایش ماندگاری شارژ باتری، بهبود کارایی و بهبود دوام و پایداری (SSD در برابر ضربه و سقوط مقاوم تر است چون هیچ قطعه متحرکی ندارد).
2. برای کاربران دسک تاپ هم در صورت استفاده از SSD مزایای ملموسی وجود دارد. هر چند عده ای بر این باورند که صرفه جویی برق در حد 4 وات چندان قابل توجه نیست اما سایرین این استدلال را مطرح میکنند که با توجه به افزایش دائمی نرخ برق هر وات مصرف برق اهمیت دارد.
برنده: هارد حالت جامد (SSD)
مقایسه قیمت SSD و HDD
یکی دیگر از فاکتورهای مهم در این تصمیم گیری، هزینه و قیمت است. با وجود اینکه هاردهای حالت جامد از نظر سرعت مزیت دارند اما این هاردها نیاز به هزینه بیشتری هم دارند. اما یک SSD چقدر هزینه دارد؟
در جدول زیر قیمت این دو هارد به ازای هر گیگابایت را در زمان نوشتن این مقاله مقایسه کردیم:
به ازای هر گیگابایت
هارد حالت جامد (SSD): 0.80 دلار به ازای هر گیگ
هارد دیسک (HDD): 0.04 دلار به ازای هر گیگ
با وجود کاهش قیمت SSD در سالهای اخیر، این هاردها 20 برابر هارددیسکهایی با ظرفیت مشابه قیمت دارند.
در آینده قیمت SSD و HDD کاهش پیدا میکند بخصوص قیمت SSD که با سرعت و شدت بیشتری کم میشود. با این حال انتظار نمیرود که به این زودی قیمت SSD از HDD کمتر شود.
برنده: هارد دیسک (HDD)
توصیه ما
اگر از نظر بودجه محدودیت دارید، در این صورت بهتر است از HDD استفاده کنید که گنجایش بیشتری در اختیار شما قرار میدهد. هر چند این هاردها سرعت چشمگیر و قابل توجهی ندارند اما حداقل یک هارد همه منظوره خواهید داشت که نیازهای شما را رفع میکند.
اما در صورتی که یکی از شرایط زیر را دارید، توصیه میکنیم که یک SSD کم ظرفیت تهیه کنید:
1. نیاز به گنجایش زیادی ندارید یعنی از کامپیوترتان فقط برای کارهایی مثل وبگردی، ایمیل، نرمافزار آفیس و سایر کارهای مشابه استفاده میکنید. بازیهای مدرن سنگین اجرا نمی کنید یا حجم زیادی ویدیو، عکس یا موزیک ندارید.
2. یک کاربر پیشرفته و حرفه ای هستید که اطلاع دارد چطور با نصب یک سیستم عامل سبک (مثل لینوکس)، پاکسازی کش، پاک کردن ابزارهای اضافه و استفاده از فضای کلود نیازهای خود در زمینه ظرفیت هارددیسک را کاهش دهد.
در صورتیکه پول بیشتری دارید قویاً توصیه میکنیم که هر دو را تهیه کنید یعنی یک SSD کوچک برای نصب سیستم عامل (مثل ویندوز و سیستم عامل اپل) و برنامهها داشته باشید و یک هارد دیسک (HDD) برای سایر موارد (دانلودها، داکیومنتها، ویدیوها، عکسها و موزیکها) به این دلیل که سیستم عامل و نرم افزارها بیشتر از سرعت SSD بهره مند میشوند و چه پایدارتر بوده، سریع تر بارگذاری میشوند و چند وظیفگی را بهتر انجام میدهند.
در مقابل برخی کارهای کامپیوتری از سرعت SSD بهره مند نمی شوند. برای مثال به سختی میتوان تفاوت بین پخش موزیک یا فیلم از روی SSD را در مقایسه با HDD حس کرد.
اگر یک گیمر فعال هستید، بهتر است یک SSD با ظرفیت بیشتر تهیه کنید تا فضای کافی برای نصب بازیهای موردعلاقه تان را داشته باشید. همچنین این SSDهای بزرگتر عموماً سریع تر از مدلهای کوچکتر هستند.
منبع : Buildcomputers