هر آنچه که باید درباره پاوربانک بدانید
امروزه همه ما وابستگی زیادی به تکنولوژیهای موبایلی مثل گوشیهای هوشمند پیدا کرده ایم. هر چند در حال حاضر میزان بهره وری انرژی بسیاری از این دستگاهها بشدت بهبود پیدا کرده اما هنوز هم بیشتر گوشیهای موبایل به چند بار شارژ در روز نیاز پیدا میکنند.
گوشیهای هوشمند مدرن در صورت استفاده در حد متوسط به ندرت برای 24 ساعت شارژ خود را حفظ میکنند بنابراین همه ما به استفاده از شارژر در منزل، اتومبیل و محل کار عادت کردیم تا از هشدارهای low battery دور بمانیم.
به همین علت در چند سال گذشته پاوربانکها محبوبیت زیادی پیدا کردند. این ابزارها که در ابعاد مختلف تولید میشوند میتوانند برق کافی برای شارژ کردن گوشی تا چندین روز را در خود نگه دارند. امروزه پاوربانکها میتوانند ابزارهای بسیار کارآمد و مفیدی باشند اما بیشتر مردم بدون داشتن اطلاعات کافی از این وسایل استفاده میکنند.
پاوربانکها محصولاتی با قابلیت plug-and-play هستند اما چندین نکته درباره این دستگاههای محبوب وجود دارد که هر کاربری باید از آن اطلاع داشته باشد. به هر حال این دستگاهها بسیار پیچیده تر از آنچه بیشتر ما تصور میکنیم هستند. در ادامه حقایقی درباره پاوربانکها مطرح میکنیم که باید قبل از استفاده از این محصولات بدانید.
در پاوربانکها از باتری لیتیوم یونی (که ممکن است خطرناک باشد) استفاده میشود
امروزه تکنولوژی باتریها بسیار پیشرفته تر و بهتر از گذشته شده است. شاید این نکته مسلم و بدیهی به نظر برسد اما عده کمی از افراد به خاطر دارند که باتریهایی با تکنولوژیهای قدیمی تر مثل نیکل–کادمیم چقدر دیرتر شارژ شده و زودتر تخلیه شارژ میشدند.
اما متاسفانه این باتریهای مدرن مشکلاتی هم دارند. با توجه به تراکم حجم بالایی از انرژی در این باتریها همیشه این احتمال وجود دارد که باتری کل این انرژی را یک باره و به صورت کنترل نشده تخلیه کند.
در نتیجه خطر انفجار یا آتش سوزی در این باتریها بسیار جدی است. شاید شما هم داستانهای وحشتناکی درباره آتش سوزی منازل در اثر نقص عملکرد هاوربورد یا انفجار گوشی در جیب افراد شنیده باشید. احتمال رخ دادن چنین اتفاقاتی برای باتریهای لیتیوم یونی وجود دارد.
تنها دلیل کم بودن چنین اتفاقاتی تکنولوژیها و استانداردهای امنیتی مورد استفاده در دستگاههای لیتیومی است. اما استفادههای نادرست میتواند باعث شود که باتری لیتیومی پاوربانک شما هم تبدیل به یک شی خطرناک شود. ایجاد سوراخ یا فشار شدید به باتری یکی از دلایل ایجاد چنین مشکلاتی است؛ همچنین گرم شدن زیاد در اثر قرار گرفتن باتری در یک اتومبیل گرم یا نزدیکی بیش از حد به یک منبع گرما. پس نسبت به رفتاری که با پاوربانک خود دارید محتاط باشید و با رفتاری مناسب با آن برخورد کنید.
در عین حال باید از پاوربانکهایی با برند معتبر استفاده کنید که از سازمانهای حفظ امنیت مصرف کننده مجوز دارند. گواهینامه UL متداول ترین استاندارد در امریکا محسوب میشود و در کشورهای دیگر هم چنین استانداردهایی وجود دارند.
پاوربانک باید چندین قابلیت داشته باشد از جمله قابلیت محافظت در برابر شارژ بیش از حد، ولتاژ بالا و داغ شدن. ممکن است محصولات برندهای ناشناخته یا بدون مجوز برخی از این قابلیتها را داشته باشند یا هیچ یک از آنها را نداشته باشند که همین مسئله میتواند فاجعه آفرین شود.
ظرفیت پاوربانک همیشه آنطور که به نظر میرسد نیست
تقریباً همیشه ظرفیت پاوربانکها بر حسب میلیآمپر-ساعت (به اختصار mAh) ذکر میشود که مشخص میکند یک باتری چقدر قادر به حفظ شارژ الکتریکی است.
باتری لپ تاپ و گوشی هوشمند هم چنین رتبهای دارد. اما اگر برای گوشی با باتری 2500 mAh یک پاوربانک 10 هزار mAH بخرید، میتوانید انتظار چهار بار شارژ از آن داشته باشید؟
متاسفانه همیشه در بازاریابی این محصولات اغراقهایی صورت میگیرد و همچنین به بحث سربار که از مباحث فیزیک است توجه نمیشود.
همچنین باید به تفاوت ولتاژ بین باتری و ورودی شارژ دستگاه توجه داشت. سلولهای لیتیومی ولتاژ اسمی 3.7 دارند. اما USB با حداقل ولتاژ 5 کار میکند و بنابراین دستگاه انتظار دارد که حداقل با این ولتاژ شارژ شود. برای توضیح این موضوع باید به معیار وات-ساعت (Wh) هم توجه داشته باشیم. از این معیار برای محاسبه هزینه قبض برق هم استفاده میشود و میزان واقعی مصرف انرژی را مشخص میکند.
با استفاده از یک ماشین حساب تبدیل mAh به Wh متوجه میشویم که در 3.7 ولت، پاوربانک 10 هزار mAh ما 37 Wh انرژی دارد. اما یک گوشی با 2500 mAh که با 5 ولت شارژ میشود، به 12.5 Wh نیاز دارد. به همین دلیل چنین پاوربانکی به جای 4 بار شارژ قادر به تامین برق لازم برای حدود 3 بار شارژ کامل است.
علاوه بر این نکته باید توجه داشته باشید که چیزی به نام تبدیل انرژی بدون هدر رفت وجود ندارد. تبدیل انرژی شیمیایی پاوربانک به الکتریسته و برگرداندن آن به انرژی شیمیایی باعث کمی اتلاف انرژی خواهد شد.
در مجموع میتوانید ظرفیت واقعی یک پاوربانک برای شارژ کردن دستگاهها را حدود دو سوم ظرفیت ذکر شده برای ولتاژ اسمی 3.7 در نظر بگیرید. برخی پاوربانکها ظرفیت را برای هر دو ولتاژ مشخص کرده اند که این باعث ساده تر شدن کار شما میشود. فقط توجه داشته باشید که عدد مهم در این محاسبات عدد 5 ولت است.
اهمیت آمپر
شارژ استاندارد از طریق USB با ولتاژ 5 و آمپر 0.5 انجام میشود. اگر ولتاژ یکسان باشد و آمپر افزایش پیدا کند، نرخ جریان یافتن الکتریسته بیشتر میشود. این یعنی پاوربانک شما سریع تر تخلیه شده و دستگاه مصرف کننده نیز سریع تر شارژ میشود. البته در صورتیکه این دستگاه از شارژ در آمپر بالا پشتیبانی کند.
تقریبا همه گوشیها و تبلتهای مدرن قابلیت شارژ شدن با آمپر 2.1 را دارند. بنابراین ممکن است پاوربانک شما هم حداقل یک پورت 2.1 آمپری یا 2.4 آمپری داشته باشد. متصل کردن دستگاههای سازگار با USB به پورتهایی با آمپر بالاتر از نظر ایمنی بدون مشکل است و دستگاه فقط به میزان درخواست خود جریان برق را دریافت میکند. وصل کردن گوشی به این پورت باعث میشود که شارژ با سرعتی شبیه به حالت استفاده از شارژر دیواری انجام شود.
اما این مسئله یک جنبه منفی هم دارد، تخلیه سریع تر باعث افزایش دمای باتری میشود. هر چه باتری داغ تر شود بهره وری آن کمتر میشود. بنابراین استفاده از حالت شارژ سریع میتواند تاثیر بسزایی بر عمر آن داشته باشد.
اگر میخواهید حداکثر استفاده را از پاوربانک خود ببرید، سعی کنید از خروجی 0.5 آمپری آن استفاده کنید. همچنین خاموش کردن پاوربانک حین شارژ هم اقدامی بهینه محسوب میشود. این نکته برای شرایطی که در آن هر وات انرژی اهمیت دارد بسیار مهم است.
اگر قرار است به جایی بروید که در آنجا امکان شارژ مجدد پاوربانک وجود دارد عموماً بهتر است از پورتی با آمپر بالاتر استفاده کنید. بخصوص اگر کار زیادی با موبایلتان دارید و از قابلیتهای پرمصرفی مثل جی پی اس استفاده میکنید.
اهمیت استانداردهای شارژ سریع
اگر گوشی شما یک گوشی مدرن در رده متوسط به بالاست باید توجه داشته باشید که با استفاده از شارژر میتوانید آن را سریع کنید. اما چرا شارژ موبایل با استفاده از برخی پاوربانکها یک روز کامل زمان میبرد؟ این مسئله دلایل مختلفی دارد اما اگر زیاد از پاوربانک استفاده میکنید و فقط آن را برای مواقع اضطراری تهیه نکردید، شارژ سریع برای شما اهمیت زیادی پیدا میکند.
گوشیها و تبلتهای مدرن از انواع حالتهای شارژ سریع پشتیبانی میکنند. بحث استانداردهای شارژ بحث بسیار مفصلی است اما کافیست مطمئن شوید استانداردهای ذکر شده برای پاوربانک شما حداقل با یکی از استانداردهای شارژر موبایلتان همخوانی دارد. این ویژگی میتواند به میزان زیادی باعث کاهش زمان لازم برای پر شدن شارژ باتری شود.
قابلیت شارژ – دشارژ همزمان (Pass-Through)
با فرض اینکه فقط یک شارژر در اختیار دارید، ابتدا باید پاوربانک را شارژ کنید یا گوشی موبایل؟ اگر پاوربانک شما این قابلیت را داشته باشد با چنین دوراهی روبرو نخواهید شد.
چنین پاوربانکهایی میتوانند همزمان با شارژ شدن وسایل دیگر را هم شارژ کنند که یک قابلیت مهم محسوب میشود.
امکان شارژ برخی لپ تاپها توسط برخی پاوربانکها وجود دارد
گوشیهای موبایل، تبلتها و سایر تجهیزات الکترونیکی کوچک کم و بیش با برق USB 5 ولتی استانداردسازی شده اند اما لپ تاپها فرق میکنند. این لوازم برقی برق 12 ولت را از منبعی که جریان AC را تبدیل به جریانی مناسب برای آنها میکند، دریافت میکنند.
2 راه برای شارژ کردن لپ تاپ با پاوربانک وجود دارد. در هر دو حالت پاوربانک شما باید قابلیتهای لازم را داشته باشد. خیلی از لپ تاپهای مدرن به خصوص اولترا بوکها امکان شارژ از طریق USB-C را دارند. اگر لپ تاپ شما از این نوع باشد، میتوانید از پاوربانکی استفاده کنید که خروجی USB-C دارد و از استاندارد USB-C PD پشتیبانی میکند.
برای این کار نیاز به یک کابل USB-C واقعی دارید که در دو طرف آن کانکتور USB-C وجود داشته باشد. ممکن است شارژر لپ تاپ شما یک کابل USB-C قابل جابجایی داشته باشد که در این صورت میتوانید هنگام نیاز آن را به پاوربانک وصل کنید. کابلهای USB-C PD رتبه 3A دارند. اما برخی از آنها رتبه 5A هم دارند. اگر شارژ و لپ تاپ هر دو از شارژ 5A پشتیبانی کنند، بهتر است یک کابل مناسب تهیه کنید. اما در بیشتر مواقع از پاوربانکهای طراحی شده برای لپ تاپ، شارژ 3 آمپری و 30 واتی دریافت میکنید.
در صورت عدم پشتیبانی لپ تاپ از شارژ با USB-C باید پاوربانکی با خروجی 12 ولتی مخصوص لپ تاپ تهیه کنید که یک پورت غیر USB است و با کابلهای اختصاصی ارائه شده توسط سازنده پاوربانک کار میکند.
امکان شارژ باتری به باتری اتومبیل با پاوربانکهایی خاص وجود دارد
پاوربانکهای خاصی هستند که با اتصالاتی خاص برای استارت زدن ماشین (شارژ باتری به باتری) عرضه میشوند. این مدل از پاوربانکها گران قیمت تر هستند و بهتر است آنها را در یک محل امن در اتومبیل خود نگهداری کنید.
این پاوربانکها ابزارهای بسیار مفیدی هستند چون علاوه بر امکان استارت زدن ماشین میتوانید گوشی موبایل را هم با آنها شارژ کنید.
طول عمر کوتاه باتری گوشی
یکی از دلایل ناراضی بودن برخی کاربران نسبت به دستگاههای مدرن با باتریهایی غیرقابل جابجایی طول عمر کوتاه باتریهای لیتیومی است. هر چند ممکن است بقیه قسمتهای گوشی در صورتی که ضربهای به آنها وارد نشود تا مدت بسیار طولانی کار کنند اما باتری گوشی به احتمال زیاد پس از چند سال دچار مشکل خواهد شد.
باتریهای لیتیومی با هر بار شارژ مجدد کمی از ظرفیت خود را از دست میدهند. در واقع این تنزل کیفیت هیچ وقت متوقف نمیشود و میزان کل انرژی که باتری قادر به ذخیره آن است به تدریج کاهش پیدا میکند تا وقتی که کاملاً از کار بیفتد.
امروزه بیشتر باتریهای لیتوم یونی 500 سیکل کامل شارژ عمر میکنند و پس از آن قدرت خود را از دست میدهند. البته اگر دو بار پاوربانک را از 50 به 100 درصد شارژ کنید این دو شارژ یک سیکل کامل محسوب میشوند.
همچنین نمیتوانید انتظار داشته باشید که پاوربانک شما شارژ خود را تا مدتی نامحدود حفظ کند. بنابراین در صورت عدم استفاده هر چند ماه یک بار آن را کامل شارژ کنید.
دیگر نگران بدون شارژ ماندن موبایل خودتان نباشید
شاید روزی به پیشرفت خیره کنندهای که در برخی مجلات علمی امید آن داده میشود برسیم از جمله تکنولوژیهای شارژی که تا 100 سال شارژ یک گوشی موبایل را تامین میکنند.
در حال حاضر باید با تکنولوژی باتری کار کنیم که چندان شگفت انگیز و جادویی نیست ولی به لطف وجود پاوربانکها میتوانیم در هر جایی گوشی و سایر تجهیزات برقی خود را شارژ کنیم. با استفاده از اطلاعاتی که در این مطلب در اختیار شما قرار گرفت و با رعایت نکات مطرح شده میتوانید طول عمر پاوربانک خود را افزایش داده و بدون نگرانی از بدون شارژ ماندن گوشی از آن استفاده کنید.
منبع : Helpdeskgeek