۷ بیماری ناشی از کار با کامپیوتر و نحوه مقابله با آنها
استفاده مداوم از هر چیزی میتواند منجر به ایجاد مشکل شود. کامپیوترها هم از این قاعده مستثنی نیستند؛ امروزه ما انسانها بیشتر از هر چیزی با تجهیزات کامپیوتری از جمله گوشیهای هوشمند کار میکنیم. این شرایط میتواند منجر به ایجاد یا تشدید برخی بیماریها شود. در این مطلب نگاهی خواهیم داشت به مشکلات و بیماریهایی که در ممکن است در اثر استفاده از کامپیوتر رخ دهند، همچنین نکاتی را برای پیشگیری از این بیماریها یا به حداقل رساندن آنها مطرح خواهیم کرد.
میگرن و سردرد
خیره شدن بیش از حد به صفحه نمایش میتواند منجر به تشدید میگرن و سردردهای معمولی شود. عصبهای چشم شما به مغز منتهی میشوند و هر آنچه با چشمانتان انجام دهید تاثیر مستقیمی بر مغز شما دارد. خیره شدن به یک صفحه روشن و پرنور میتواند باعث ایجاد فشار روی چشم، اذیت شدن آن و در نهایت منجر به سردرد شود. برای افرادی که مستعد میگرن هستند، کار کردن طولانی مدت با کامپیوتر میتواند منجر به تشدید درد و تعداد دفعات سردرد شود. این نوع سردردها در ۵۰ الی ۹۰ درصد از افرادی که با کامپیوتر کار میکنند رخ میدهد.
سرگیجه
سرگیجه هم از جمله عوارض کار با کامپیوتر است که باید آن را جدی گرفت. سرگیجه ارتباط نزدیکی با میگرن دارد، اگر خیره شدن طولانی مدت به صفحه نمایش منجر به تشدید میگرن میشود، پس میتواند باعث ایجاد یا بدتر شدن سرگیجه هم بشود.
صفحه کامپیوتر، اشعه ای چشمک زن دارد که معمولاً کاربر متوجه آن نمیشود اما چشم آن را میبیند و در مغز هم ثبت میشود. این لرزش و چشمک زدن دائم تصویر میتواند منجر به ایجاد یا تشدید سرگیجه شود.
تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا
تباهی لکه زرد باعث میشود که با نگاه کردن به هر چیزی، یک دایره سیاه وسط آن ببینید. دلیل اصلی این بیماری کهولت سن است و تعداد مبتلایان به آن نسبت به آب مروارید و آب سیاه بیشتر است. اما نورهای مرئی با سطح انرژی بالا (به اختصار HEV[۱]) نقش مهمی در ابتلا به این بیماری ایفا میکنند.
به همین دلیل گفته میشود که نگاه کردن به خورشید برای چشم ضرر دارد. احتمالاً نام دیگر HEV یعنی نور آبی هم برای شما آشناست؛ صفحه کامپیوتر در فاصله کمتر از ۲ فوت با چشم، منبع چنین نورهایی است.
البته به نظر میرسد هنوز در این زمینه نتیجه گیری قاطعی صورت نگرفته اما دکتر Marc Grossman متخصص بیناییسنجی میگوید: “HEV یکی از عوامل خطر شناخته شده برای تباهی لکه زرد است.” در نتیجه ظاهراً احتمال وقوع این بیماری در اثر کار با کامپیوتر وجود دارد.
Stephen Rose از بنیاد مبارزه با نابینایی میگوید: “هیچ گونه شواهدی مبنی بر تاثیر نشستن پشت کامپیوتر بر بیماری تباهی لکه زرد یا سایر بیماریهای مربوط به شبکیه وجود ندارد.” با این وجود بهتر است از این ریسک دوری کرد.
اضطراب و افسردگی
استفاده بیش از حد از کامپیوتر منجر به ایجاد اضطراب و افسردگی نمیشود اما به دلایل مختلف میتواند باعث تشدید آن شود. ورزش، تغذیه مناسب، هوای پاک و نور خورشید تاثیر بسیار زیادی بر مقابله با اضطراب و افسردگی دارند.
نشستن در یک اتاق تاریک، خیره شدن به یک صفحه و خوردن غذاهای ناسالم دقیقاً متضاد این شرایط است و همان کاری است که امروز بسیاری از افراد انجام میدهند.
اضافه شدن سردرد، میگرن، سرگیجه و سایر بیماریها به این شرایط میتواند باعث بدتر شدن افسردگی و اضطراب شود. بعلاوه، چیزهایی که میبینید و میشنوید بر روحیات شما تاثیرگذار هستند. شما در دنیای اینترنت چیزهایی را میبینید که دیگران دوست دارند ببینید. در واقع شما مختصری از بهترین لحظات زندگی دیگران را مشاهده میکنید. بعد به خودتان نگاه میکنید و شرایط زندگی خود را با آنها مقایسه میکنید؛ همین باعث میشود که از زندگی خودتان لذت نبرید.
در عوض بازیهای کامپیوتری هم هستند که برای مقابله با اضطراب و افسردگی طراحی شده اند. پس میتوان از کامپیوترها هم مثل هر وسیله دیگری برای مقابله با این مشکلات استفاده کرد اما در صورت استفاده نادرست باعث بدتر شدن برخی مشکلات میشوند.
تیک عصبی، صرع و سندروم توره
تیک عصبی و صرع از جمله بیماریهایی نیستند که کامپیوتر باعث ایجاد آنها شود اما امکان تشدید آنها توسط کامپیوتر وجود دارد. اغلب اوقات تیک عصبی به سندروم توره ارتباط دارد پس با توجه به اینکه کامپیوتر میتواند باعث ایجاد تیک شود، میتواند تاثیراتی منفی بر افرادی که با سندروم توره زندگی میکند، داشته باشد.
ثابت شده که نورهای چشمک زدن میتوانند باعث حملات صرع شوند. صفحه کامپیوتر دائماً در حال چشمک زدن است و به همین دلیل میتواند باعث ایجاد چنین حملاتی شود.
سندرم تونل کارپ
همانطور که از نام این بیماری مشخص است، یک تونل داخل مچ انسان وجود دارد که عصب مدین از داخل آن عبور میکند. هر چیزی که باعث باریک شدن این تونل شود میتواند باعث ایجاد فشار روی این عصب و درد، بی حسی و مشکل در حرکت دادن دست و بازو شود و همچنین میتواند باعث آسیبهای دائمی و از کار افتادن دست شود.
روش استفاده از کامپیوتر توسط بسیاری از کاربران به صورتی است که شرایط ایجاد التهاب در اطراف تونل کارپ را فراهم میکند. چاقی هم میتواند احتمال ابتلا به سندروم تونل کارپ را افزایش دهد. کم تحرکی ناشی از نشستن پشت کامپیوتر در طی روز هم بر این مشکل تاثیر گذار است.
دردهای مزمن کمر و گردن
خم شدن هنگام نشستن و قوز کردن میتواند باعث سردرد شود و همین نشستن به صورت نادرست میتواند منجر به ایجاد مشکلاتی در کمر و گردن شود.
گوشیهای هوشمند هم در این مسئله نقش دارند. امروزه افراد به جای بالا آوردن گوشی و نزدیک کردن آن به چشم، خودشان به سمت گوشی خم میشوند. با انجام مداوم این حرکت ساختار بدن شما به هم ریخته و شبیه یک علامت سوال میشود! بعلاوه مبتلا به دردهای مزمن خواهید شد.
پیشگیری و درمان احتمالی
راه کاهش این مشکلات کاملا مشخص است، استفاده هر چه کمتر از گوشی و کامپیوتر.
برای مشکلات مرتبط با صفحه نمایش، سعی کنید نور صفحه را به اندازه ای کم کنید که در حد نور محیط باشد. کاهش کنتراست بین صفحه و نور محیط اطراف تاثیر چشمگیری بر کم شدن فشار ایجاد شده روی چشم دارد. همچنین باعث کاهش شدت نور HEV یا آبی میشود. میتوانید از اپلیکیشنهایی که به کاهش نور آبی یا تنظیم نور مانیتور کمک میکنند، استفاده کنید.
برای مقابله با سرگیجه، سردرد و صرع نرخ رفرش تصویر مانیتور را تغییر دهید. بیشتر مانیتورها در حالت پیش فرض روی ۶۰ هرتز تنظیم هستند که لامپهای فلورسنت هم به همین صورت هستند. پس اگر در اتاقی با نور فلورسنت کار میکنید، این شرایط باعث تشدید مشکل میشود. بنابراین سعی کنید مانیتور را روی یک فرکانس متفاوت تنظیم کنید.
برای مشکلاتی مثل سندروم تونل کارپ سعی کنید محیط کار خودتان را به صورتی تنظیم کنید که از این آسیبها پیشگیری شود. میتوانید از صفحه کلیدهای ارگونومیک یا ماوس عمودی استفاده کنید تا این مشکل برای شما ایجاد نشود. همچنین تحرک را فراموش نکنید.
به عنوان مثال هر یک ساعت حدود ۵ دقیقه به خود استراحت دهید و قدم بزنید. حرکات کششی انجام دهید. برای کار و بازی برنامه داشته باشید تا ۲۴ ساعت به صورت پیوسته پشت کامپیوتر نباشید. هر از گاهی گوشی موبایلتان را روی حالت سایلنت قرار دهید و نگاهی به دنیای اطرافتان داشته باشید!
منبع : Helpdeskgeek