5 اشتباهی که هنگام خرید کارت میکرو اسدی باید از آن اجتناب کنید
1. خرید کارت نامناسب
تمام کارتهای میکرو اسدی در تمام اسلاتهای میکرو اسدی نصب میشوند اما همه آنها درست کار نمیکنند. این کارتها چهار نوع مختلف و استانداردهای متفاوتی دارند که قابلیتهای آنها را تعیین میکند.
سه نوع متفاوتی که احتمالاً با آنها آشنا هستید عبارتند از: SD، SDHC و SDXC (یا به عبارتی microSD، microSDHC و microSDXC – کارتهای میکرو و فول سایز همگی بر اساس مشخصاتی یکسان ساخته میشوند). چهارمین نوع SDUC است که در ژوئن 2018 معرفی شد و در آینده ای نزدیک در دسترس کاربران قرار خواهد گرفت.
همه این مدلها طبق تعریف SD هستند اما لزوماً تمام آنها به یک روش کار نمیکنند. در نتیجه مدلهای جدیدتر با سخت افزارهای قدیمی سازگاری ندارند و نمیتوانید کارتهای جدیدتر را در سخت افزارهایی که فقط از فرمتهای قدیمی پیشتیبانی میکنند، استفاده کنید.
تفاوت بین این چهار نوع مهم و قابل توجه است:
• microSD: ظرفیتی تا 2 گیگابایت دارد و در تمام اسلاتهای microSD کار میکند.
• microSDHC: از 2 گیگابایت تا 32 گیگابایت ظرفیت دارد و در تمام سخت افزارهایی که از SDHC یا SDXC پشتیبانی میکنند، کار میکند.
• microSDXC: از 32 گیگابایت تا 2 ترابایت ظرفیت دارد (هرچند در زمان نوشتن این مقاله بیشترین ظرفیت موجود 1 ترابایت است) و فقط در دستگاههای سازگار با SDXC پشتیبانی میشود.
• microSDUC: از کارتهایی تا 128 ترابایت پشتیبانی میکند و نیاز به دستگاه سازگار دارد.
علاوه بر بررسی سازگار بودن نوع کارت با سختافزار مورد نظرتان باید چند مورد دیگر را هم بررسی کنید.
ظرفیت
اولاً سختافزاری که از اسلاتهای microSDXC پشتیبانی کند لزوماً از هر سایز کارتی با این فرمت پشتیبانی نمیکند. مثلاً Samsung Galaxy S9 به صورت رسمی از کارتهایی تا 400 گیگابیت پشتیبانی میکند. هیچ ضمانتی وجود ندارد که کارت 512 گیگابایتی شما روی این گوشی کار کند.
و اگر قصد دارید که روزی از کارت میکرو اسدی خودتان با کامپیوتر استفاده کنید – مثلاً برای جابجایی فایل – باید مطمئن شوید که کامپیوترتان از فایل سیستمی که کارت با آن فرمت شده، پشتیبانی میکند. کارتهای MicroSDXC در حالت پیش فرض از سیستم exFAT استفاده میکنند. بیشتر از یک دهه است که سیستم عامل ویندوز از این سیستم پشتیبانی میکند اما macOS فقط از نسخه 10.6.5 (Snow Leopard) از این سیستم پشتیبانی میکند.
سرعت فوق العاده زیاد
فرمتهای SDHC و SDXC میتوانند از سرعت فوق العاده زیاد (به اختصار UHS) پشتیبانی کنند –مدار سریع تری که امکان انتقال دادهها با سرعت بالاتر را فراهم میکند. سه مدل UHS عبارتند از: UHS-I (با سرعت باس تا 104 مگابایت بر ثانیه)،UHS-II (تا 312 مگابایت بر ثانیه) و UHS-III (تا 624 مگابایت بر ثانیه).
برای این که سختافزار شما از افزایش کارایی UHS استفاده کند، باید از آن پشتیبانی کند. کارتهای حافظه UHS در اسلاتهای قدیمی تر هم کار میکنند اما با سرعت باس 25 مگابایت بر ثانیه.
2. انتخاب سرعت نامناسب
تشخیص سرعت کارت میکرو اسدی حتی از تشخیص نوع و قابلیت سازگاری آن هم سخت تر است. 6 روش برای نمایش میزان سرعت یک کارت وجود دارد و معمولاً تولید کنندگان از تمام این روشها استفاده میکنند.
کلاس سرعت
کلاس سرعت (Speed Class) حداقل سرعت نوشتن یک کارت حافظه را بر حسب مگابایت بر ثانیه نشان میدهد. چهار کلاس سرعت وجود دارد که به صورت زیر تعریف میشوند:
• کلاس 2: حداقل 2 مگابایت بر ثانیه.
• کلاس 4: حداقل 4 مگابایت بر ثانیه.
• کلاس 6: حداقل 6 مگابایت بر ثانیه.
• کلاس 10: حداقل 10 مگابایت بر ثانیه.
مشخص بودن کارایی پایه به شما کمک میکند تا تشخیص دهید یک کارت برای انجام یک کار خاص مناسب هست یا خیر. اما از آنجایی که این ارقام اطلاعاتی درباره حداکثر سرعت فراهم نمیکنند، این امکان وجود دارد که مثلاً یک کارت کلاس 2 سریع تر از یک کارت کلاس 6 باشد. البته کارتهای کلاس 10 باید همیشه سریع تر باشند چون سرعت باس آنها 25 مگابایت بر ثانیه است (که در کلاس 2 تا 6 12.5 مگابایت بر ثانیه است).
کلاس سرعت UHS
کلاس سرعت UHS حداکثر سرعت نوشتن برای کارتهای میکرو اسدی که از سرعتهای باس UHS-I، II و III پشتیبانی میکنند را نشان میدهد. این کلاس را در یک گروه جدا در نظر گرفتیم چون برخی از تولیدکنندگان هر دوی این سرعتها را روی کارت نشان میدهند. دو کلاس سرعت UHS عبارتند از:
• U1: سرعت نوشتن حداقل 10 مگابایت بر ثانیه.
• U3: سرعت نوشتن حداقل 30 مگابایت بر ثانیه.
کلاس کارایی اپلیکیشن
کلاس کارایی اپلیکیشن (Application Performance Class) مشخص کننده حداقل سرعت نوشتن پایدار 10 مگابایت بر ثانیه است به همراه حداقل سرعت نوشتن و خواندن تصادفی (بر حسب تعداد عملیات ورودی/خروجی در ثانیه (IOPS)). به این ترتیب وجود یک سطح کارایی قابل قبول هنگام نوشتن و اجرای اپلیکیشنها روی کارت تضمین میشود. این کلاس دو نسخه دارد:
• A1: حداقل سرعت خواندن تصادفی 1500 IOPS؛ سرعت نوشتن تصادفی 500 IOPS.
• A2: حداقل سرعت خواندن تصادفی 4000 IOPS؛ سرعت نوشتن تصادفی 200 IOPS.
کلاس کارایی اپلیکیشن از جمله ویژگیهایی است که وقتی قصد نصب اپلیکیشنهای اندروید روی کارت میکرو اسدی را دارید، باید به آن توجه کنید. البته این ویژگی چندان ضروری نیست چون حتی کارتهایی بدون رتبه A هم عملکرد خوبی دارند.
کلاس سرعت ویدیو
کلاس سرعت ویدیو (Video Speed Class) حداقل سرعت نوشتن ترتیبی را مشخص میکند که برای ضبط ویدیو اهمیت زیادی دارد. هر چه رزولوشن ویدیو بیشتر باشد، به سرعت بالاتری نیاز دارید. این کلاس پنج طبقه بندی دارد:
• V6: حداقل سرعت نوشتن 6 مگابایت بر ثانیه.
• V10: حداقل سرعت نوشتن 10 مگابایت بر ثانیه.
• V30: حداقل سرعت نوشتن 30 مگابایت بر ثانیه.
• V60: حداقل سرعت نوشتن 60 مگابایت بر ثانیه.
• V90: حداقل سرعت نوشتن 90 مگابایت بر ثانیه.
سرعت اسمی
هر چند معمولاً میتوان فرض کردن که بالاتر بودن کلاس سرعت نشان دهنده عملکرد سریع تر است و کارتهای UHS سریع تر هستند اما برخی تولیدکنندگان حداکثر سرعت محصولاتشان را نیز ذکر میکنند.
این سرعتها بر حسب مگابایت بر ثانیه ذکر میشوند و به شما کمک میکنند تا سریع ترین کارتها را انتخاب کنید. اما این سرعتها بر اساس تستهای تولید کننده انجام میشوند، در نتیجه ممکن است نشان دهنده بهترین حالت باشند نه میزان کارایی در دنیای واقعی.
در عمل چهار فاکتور بیرونی دیگر هم وجود دارند که بر سرعت خواندن و نوشتن تاثیرگذار هستند. مثلاً اگر فایلها را به کامپیوتر منتقل میکنید، مشخصات کامپیوتر – و حتی کابل USB مورد استفاده – هم تاثیرگذار خواهند بود.
سرعت نسبی
روش دیگری که برای نشان دادن سرعت کارت حافظه مورد استفاده قرار میگیرد، از جمله روشهایی است که در دوران استفاده از سیدی کاربرد داشت. نرخ انتقال اصلی سیدیها 150 کیلوبایت بر ثانیه بود. با پیشرفت درایوها و تولید درایوهای جدید سرعت آنها به صورت 2x، 4x، 16x و غیره بیان شد که این ارقام نشان میداد سیدیهای جدید چقدر از سیدیهای 150 کیلوبایتی سریع تر هستند.
معمولاً کارتهای میکرو اسدی هم چنین برچسبهایی دارند. وقتی گفته میشود سرعت کارتی 100x است، یعنی 100× 150 کیلوبایت برثانیه که معادل با 15 مگابایت بر ثانیه است. این سرعت هم تحت شرایط ایده آل آزمایشگاهی به دست میآید.
3. انتخاب کارتی نامناسب برای عمل مورد نظر
برای خرید یک کارت میکرو اسدی بسیار مهم است که به کاربرد مورد نظر توجه داشته باشید. این یعنی انتخاب کارتی با سرعت و ظرفیت مناسب اما نه لزوماً کارتی که سریع ترین و پرظرفیت ترین کارت موجود باشد. کارتهای ظرفیت بالای UHS-II U3 هنوز هم قیمت بالایی دارند و معمولاً مزایایی چندان چشمگیری ندارند.
اگر از کارت میکرو اسدی جهت ذخیره اپلیکیشنها روی گوشی هوشمند استفاده میکنید، پس کارتی را انتخاب کنید که رتبه Application Performance Class داشته باشد. اما اگر به دنبال کارتی هستید که بتوان ویدیوهای 4K روی آن ضبط کرد، سرعت و گنجایش را به عنوان مهم ترین اولویت در نظر داشته باشید.
موسسه SD Card Association برای ضبط ویدیوهای 4K استفاده از کارتهای UHS Speed Class 3 (به اختصار U3) یا بهتر را توصیه میکند. برای ویدیوهای فول اچدی کلاس 10 یا کلاس 6 پیشنهاد میشود. اگر سرعت نوشتن کارت شما بیش از حد پایین باشد، برخی فریمها ضبط نخواهند شد و در نتیجه ویدیوی تولید شده کیفیت مطلوبی نخواهد داشت.
برخی کاربران برای عکاسی استفاده از چند کارت کوچکتر را به یک کارت بزرگ ترجیح میدهند چون به این ترتیب در صورت خراب شدن یک کارت تمام عکسها از بین نخواهند رفت. اگر فایل RAW ضبط میکنید که فایلهای آن 50 مگابایتی یا بیشتر هستند، بهتر است از سرعت U1 یا U3 استفاده کنید (اما حداقل به فرمت SDHC نیاز خواهید داشت).
همچنین باید توجه داشته باشید که بین یک کارت SD فول سایز و یک کارت میکرو اسدی قرار گرفته در آداپتور SD هیچ تفاوتی وجود ندارد. اگر دوربین شما فقط یک اسلات SD دارد، باز هم میتوانید از یک کارت میکرو اسدی در آن استفاده کنید.
4. خرید کارتهای جعلی
این نکته از جمله نکاتی است که پرهیز از آن کاملاً مسلم به نظر میرسد اما فروش کارتهای جعلی به جای اصلی بسیار آسان است.
اگر یک کارت حافظه با برندی معتبر و با قیمت پایین به شما پیشنهاد شود باز هم این احتمال وجود دارد که آن کارت جعلی باشد. چند سال پیش یکی از مهندسین SanDisk اعلام کرد که یک سوم از تمام کارتهایی که با برند SanDisk فروخته میشوند، جعلی هستند. بعید است که این عدد از آن زمان کمتر شده باشد.
راهنمای خرید در سایت eBay شامل صفحه ای است که در آن نحوه تشخیص کارتهای جعلی توضیح داده شده و دلیل وجود این صفحه متداول بودن چنین کارتهایی است. فروشندگان Amazon Warehouse هم به این اقدام متهم شده اند. اگر از جایی خرید میکنید که به آن اطمینان کامل ندارید، حتماً اول نظرات کاربران را بررسی کنید.
روی کارتهای جعلی ظرفیت مشخص شده بر روی بسته بندی درج شده اما خود کارت ظرفیت بسیار کمتری دارد. تشخیص این موضوع برای کاربران ممکن نیست مگر اینکه کارت خیلی زودتر از انتظار پر شود.
5. خرید از برندهای نامعتبر و ارزان
همه ما تجربه استفاده از کارتهای حافظه ای که ناگهان بدون هیچ دلیل از کار افتاده اند را داریم. متاسفانه برخی کارتهای میکرو اسدی بدون دلیل دچار مشکل میشوند و وقتی این کارتها خراب شوند، تمام دادههای شما از بین خواهند رفت.
به همین علت خرید کارت از برندهای معتبر بسیار بهتر از خرید ارزان قیمت از برندهای غیرمعتبر است. در این حالت میتوانید انتظار عملکرد بهتر و قابلیت اعتماد بیشتر را داشته باشید تا کارت شما در برابر ضربه، آب و حتی اشعه ایکس در فرودگاهها مقاوم باشد.
همچین در صورت خرید از برندهای معتبر گارانتی مادام العمر و امکان دسترسی به نرمافزار بازیابی تصاویر را خواهید داشت. شرکتهایی مثل Lexar و SanDisk این آپشنها را برای تمام محصولاتشان ارائه میکنند.
مناسب ترین کارت میکرو اسدی برای شما
حالا که با نحوه اجتناب از خرید کارت نامناسب آشنا شدید، تنها کاری که باید انجام دهید تشخیص و انتخاب یک کارت خوب است. سرعت مورد نیاز شما برای کار مورد نظرتان چقدر است و آیا به کارتی با گنجایشی تا 400 گیگابایت نیاز دارید؟ میتوانید برای تصمیم گیری در این زمینه از این مطلب کمک بگیرید.
منبع : Makeuseof