5 نشانه خراب شدن هارد
همه ما فایلهای ارزشمندی داریم مثل فایلهای صوتی، ویدیویی، عکس و داکیومنتهای شخصی که معمولاً آنها را روی هارد درایو ذخیره میکنیم. اکثر افراد از این واقعیت اطلاع ندارند که دستگاههای ذخیره الکترونیک از جمله هارددرایوها در مقایسه با روشهای سنتی ذخیره اطلاعات مثل کاغذ یا نوارهای کاست قدیمی عمر کمتری دارند. میانگین طول عمر یک هارددرایو بین 5 تا 10 سال است و این طول عمر بستگی به نوع و سازنده آن دارند. همچنین اگر درایو در معرض عواملی همچون دما، رطوبت و حرکت قرار داشته باشد عمر آن به سرعت کاهش پیدا میکند. از آنجایی که امروزه مردم بیشتر از هارد اکسترنال و لپ تاپ استفاده میکنند و دائماً آنها را جابجا میکنند، میتوان گفت عمر این درایوها به صورت واقع گرایانه بین 3 تا 5 سال است. این مدت زمان برای ذخیره امن دادههای مهم بسیار کم است. در بهترین حالت هارددرایوها به تدریج دچار مشکل میشوند و به این ترتیب شما شانس عکس العمل نشان دادن، کپی گرفتن از دادههای خودتان و تعویض هارد پیش از ایجاد مشکلات مهم را دارید. علائمی هم هستند که خراب شدن تدریجی یک هارد درایو را نشان میدهند که در این مقاله شما را با 5 نشانه خراب شدن هارد آشنا خواهیم کرد.
1. کند شدن کامپیوتر، فریز شدن پی در پی، صفحه آبی مرگ
علائم ذکر شده از جمله علائمی هستند که ممکن است میلیونها دلیل مختلف داشته باشند. اما صرف نظر از اینکه چه عواملی منجر به ایجاد چنین علائمی شده اند، توصیه میشود که بلافاصله از اطلاعات خودتان پشتیبان گیری کنید. اگر این علائم پس از نصب ویندوز یا در حالت Safe Mode وجود داشته باشند، میتوان تقریباً مطمئن بود که علت آن مشکل سخت افزاری و احتمالاً هاردرایو است.
2. خراب شدن دادهها
اگر در باز شدن فایلها با مشکل روبرو میشوید یا حتی در صورت ذخیره فایلها بدون خطا دادههای آنها خراب میشوند یا اگر فایلها ناگهان ناپدید میشوند، باید مراقب باشید!
هر چند ممکن است این مسئله دلایل مختلفی داشته باشد اما یکی از نشانههای متداول خرابی تدریجی هارددرایو است.
3. جمع شدن سکتورهای خراب (بد سکتور)
بد سکتورها قسمتهایی از هارد هستند که قادر به حفظ درستی و جامعیت دادهها نیستند. سیستم عامل این قسمتها را به صورت خودکار پوشش میدهد و به همین دلیل شناسایی آنها سخت است بخصوص اگر حجم زیادی از دیسک در حال استفاده باشد اما اگر دائماً به بدسکتور برخورد میکنید، این یک نشانه بد است.
میتوانید برای تشخیص خطاهایی که ویندوز آنها را تشخیص نداده، بررسی دیسک را به صورت دستی انجام دهید. در ویندوز 7 به منوی استارت و بعد Computer رفته سپس روی دیسک یا پارتیشنی که قصد بررسی آن را دارید راست کلیک کنید. در پنجره باز شده Properties را انتخاب کنید سپس وارد تب Tools شده و روی دکمه Check now کلیک کنید. در پنجره Checking Disk دو گزینه Automatically fix file system errors و Scan for an attempt recovery of bad sectors را تیک بزنید.
همچنین در مواقعی که هارد را به صورت کامل فورمت میکنید یا فرمان chkdisk را اجرا میکنید، ویندوز آن را برای پیدا کردن سکتورهای بد بررسی میکند.
4. صداهای عجیب
وقتی شروع به شنیدن صداهای عجیب از هارد کنید، احتمالاً برای حل مشکل دیر شده است. در مواقعی که هارد سعی در نوشتن دادهها دارد و با خطا روبرو میشود، یک صدای تکرار شونده که به آن صدای click of death گفته میشود، شنیده خواهد شد. صداهای هارد نشان میدهند که بخشهایی از سختافزار بخصوص بیرینگ یا موتور اسپیندل در حال خراب شدن هستند.
5. دادههای S.M.A.R.T.
ابزارهایی هستند که سعی میکنند با خواندن دادههایS.M.A.R.T. که توسط سیستم عامل نوشته شده است، خطای هارد را پیش بینی کنند. متاسفانه مثل بسیاری از روشهای ذکر شده، S.M.A.R.T. هم در پیش بینی مشکل هارد ضعیف است و معمولاً فاجعه قبل از وقوع علائم هشدار رخ میدهد.

پس از تشخیص احتمال خرابی هارد، چه اقداماتی باید انجام داد؟
اما برای مقابله با دردسرهای ناشی از خرابی هارد توصیه میکنیم که همیشه از اطلاعات مهم خودتان روی یک هارد دیگر کپی بگیرید و آماده تعویض هارد باشید. احتمال اینکه هر دو درایو همزمان با مشکل روبرو شوند بسیار کم است مگر در صورت وقوع بلایای طبیعی مثل سیل یا آتش سوزی. برای مقابله با چنین حوادثی بهتر است یک کپی از اطلاعات بسیار مهم خودتان در یک محل دیگر داشته باشید مثل محل کار یا یک سرور راه دور (با استفاده از راهکارهای پشتیبانگیری آنلاین). همچنین میتوانید برای پیشگیری از بازیابی دادههای خودتان توسط دیگران هارد را پاکسازی (wipe) کنید.
اجازه ندهید هارد شما با مشکل روبرو شود
برای شناسایی خراب شدن هارد هیچ وقت به علائم یا نرمافزارها متکی نباشید. احتمال زیادی وجود دارد که هارد شما به صورت پیش بینی نشده و بدون وقوع علائم هشدار خراب شود. به جای تلاش برای پیش بینی چیزی که قابلیت پیش بینی کمی دارد، بهتر است به پشتیبان گیری از دادههای خودتان بپردازید.
منبع : Makeuseof